فهرست مطالب

نشاء علم - سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، خرداد 1399)

نشریه نشاء علم
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، خرداد 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اکبر موسوی موحدی صفحه 67

    ویروس کرونا-19موجود ناشناخته‌ای است که می‌باید آن را شناخت. ماموریت این ویروس این نیست که فقط موجب بیماری و مرگ‌و‌میر انسان‌ها می‌شود بلکه کارهای متفاوت دیگری هم انجام می‌دهد. لذا شناخت آن فقط با عینک علوم پایه و علوم پزشکی کفایت نمی‌کند بلکه نیاز به دانش بین‌رشته‌ای از قبیل دانش و بینش معرفتی، علوم انسانی، علوم اجتماعی و هنر دارد. سرکشی این ویروس مطمینا از یک جریان غیرتعادلی و غیرمتعادل در سیستم زیستی و اجتماعی پدید آمده است. بخشی از ماموریت‌های آن تعادل‌بخشی به سیستم‌های نامتعادل است و این یک برنامه تکاملی برای این ویروس می‌باشد که در طول زمان انجام خواهد داد. اگر بتوان الگوریتم چند جانبه برای این ویروس تعریف نمود می‌توان تا حدودی راه و روش‌هایی که اعمال می‌نماید را رصد نمود. انسان‌ها می‌توانند سه سواد داشته باشند تا عمیق‌تر بتوانند این پدیده را شناسایی نمایند: سواد عمومی، سواد علمی، سواد عقلی. برای شناخت حقیقی این ویروس علاوه بر سواد علمی نیاز به داشتن سواد و شعور عقلی است که با توان نفس پاک و دل روشن هدایت الهی را برای شناخت همه زوایای این ویروس دریافت نمایند. البته آزمایش‌های علمی تحقیقاتی هم نیاز به شعورعقلی دارد تا با نورانیت عقل این پدیده را موشکافی نماید تا عملیات خوب و بد این ویروس شناخته و درک شود. حضور این ویروس موجب می‌شود که انسان سبک زندگی جدیدی را سامان دهی نماید که بخشی از آن استفاده از فضای مجازی است. بدین ترتیب این فضا در حضوراین ویروس توسعه می‌یابد و فناوری‌های جدید اینترنتی گسترش می‌یابد و دراین فضا کارهای انسان ضبط می‌گردد که می‌تواند در زمان‌های دیگر از آن بازخورد داشته باشد. به هر طریق حضور این ویروس موجب درس و عبرت برای بشریت می‌شود تا زندگی خود را تا اندازه‌ای تغییر دهد و به‌سوی زندگی عادلانه و متعادل نیل یابد. یکی از بهترین حالت‌ها برای زندگی تعادلی داشتن فطرت سالم و پاک و دیگری احترام به طبیعت و ارج گذاشتن به آن است.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا-19، درس و عبرت
  • علی اکبر صبوری* صفحات 68-99

    بر اساس تعداد نمایه‌های ثبت شده در وبگاه علم موسسه اطلاعات علمی کلاریویت آنالیتیکس در سال 2019، تعداد اسناد علمی منتشر شده ایران در علوم 47260 (06/2 درصد مقدار جهانی و رتبه شانزدهم جهان، یک رتبه رشد نسبت به سال قبل)، در علوم اجتماعی 3164 (77/0 درصد مقدار جهانی و مثل سال قبل رتبه سی و دوم جهان) و در علوم انسانی و هنر 244 (21/0 درصد مقدار جهانی و رتبه چهلم جهان، چهار رتبه رشد نسبت به سال قبل) و در مجموع 48292 (87/1 درصد مقدار جهانی و رتبه شانزدهم، یک رتبه رشد نسبت به سال قبل) می‌باشد. افزایش تعداد اسناد علمی ایران نسبت به سال قبل 3/14 درصد بوده است که در مقایسه با دو سال قبل، از شتاب بیشتری برخوردار بوده است. در سال 2019، ایران توانست در تولید اسناد علمی، سوییس را پشت سر گذاشته و رتبه خود را از هفدهم به شانزدهم ارتقا دهد. به‌علاوه، در نمایه استنادی نشریات نوظهور (ESCI)، هم با ثبت 11389 نمایه و سهم 3/3 درصدی جهان، ایران در رتبه نهم (مثل سال قبل) تولید این اسناد قرار گرفته است. همچون سال گذشته، کشورهای امریکا، چین و انگلستان به ترتیب با 5/26، 5/20 و 0/7 درصد سهم از تولید اسناد علمی جهان در رده‌های یک تا سه قرارداشته‌اند. دانشگاه‌های تهران، علوم پزشکی تهران، علوم پزشکی شهید بهشتی، تربیت مدرس و امیرکبیر، به‌ترتیب و همانند سال قبل، پنج دانشگاه برتر دولتی اسناد تولید علم در سال 2019 بوده‌اند. مجموعه واحدهای دانشگاه‌ آزاد اسلامی در پانزده درصد اسناد علمی تولیدی سال 2019 نقش داشته‌اند. تعداد مقالات پرارجاع و داغ کشور به همراه تعداد ارجاعات به مقالات منتشرشده ایران از رشد خوبی برخوردار بوده است که نشان از رشد کیفیت تولیدات اسناد علمی کشور در چند سال گذشته است.

    کلیدواژگان: اسناد علمی، همکاری علمی، مشارکت دانشگاهی، وبگاه علم، کلاریویت آنالیتیکس
  • مهران حبیبی رضایی، رضا یوسفی* صفحات 100-119

    ویروس کرونای جدید پس از آنکه در اواخر سال 2019 در کشور چین ظاهر شد به واسطه سهولت حمل و نقل در دنیای نوین و عدم آشنایی سیستم ایمنی بدن انسان با آن، به سرعت مرزهای این کشور را در نوردید و ضمن گسترش سریع، اینک به بزرگترین چالش دنیا بعد از جنگ جهانی دوم تبدیل شده است. ده ها هزار نفر از جمله بسیاری از کارکنان خدمات پزشکی به آن آلوده شده اند و هزاران نفر نیز جان باخته اند درحالیکه تاکنون هنوز درمان موثر و قطعی برای آن گزارش نشده است. از طرف دیگر تلاش های هماهنگ جهانی برای توقف این ویروس با شدت تمام طی چند ماه گذشته شروع شده است و همچنان ادامه دارد. در این راستا دولت ها، سازمان ها، نهادها و بنیادهای خیریه زیادی در سراسر دنیا حمایت های جدی خود را از دانشگاه ها و شرکت های فعال در حوزه طراحی و ساخت دارو، آغاز کرده اند و به پشتوانه این حمایت ها ده ها واکسن و آنتی بادی ساخته شده است که در مراحل مختلف کارآزمایی بالینی هستند و احتمالا بزودی به بازار عرضه خواهند شد. همچنین داروهای شیمیایی موجود و به ویژه مواردی که پیش‌تر در درمان عفونت های ویروسی استفاده شده اند و داروهای گیاهی مورد استفاده در طب سنتی، بار دیگر فرصت یافته اند تا ارزش های خود را مجددا به منصه ظهور برسانند. همچنین طرح های زیادی ظرفیت بالقوه سلول های بنیادی را برای مهار این بیماری عفونی به خدمت گرفته اند و ساخت داروهای جدید و نوآورانه نیز در دستور کار دانشمندان قرار دارد. با در نظر گرفتن اطلاعات ژنتیکی پروتئین تاجی شکل ویروس کرونا تاکنون چندین واکسن از جنس DNA، RNA و پروتئین ساخته شده است. همچنین پروتئین تاجی شکل هدف مناسبی برای بسیاری از آنتی بادی های در حال ساخت است که ضمن اتصال به این ویروس، آن را خنثی خواهند کرد. برخی از آنتی بادی های دارویی که قبلا برای درمان بیماری های دیگر استفاده می شده است، اخیرا برای کاهش التهاب ریوی و تسهیل تنفس بیماران کرونایی پیشنهاد شده اند. این آنتی بادی ها با اتصال به گیرنده های سیتوکینی اختصاصی، از آسیب های ریوی با سازوکار مهار طوفان سیتوکینی جلوگیری می کند. همچنین داروهای ضدویروسی، برخی از آنتی بیوتیک ها و چندین داروی مهم دیگر، توجه پزشکان و محققان حوزه دارویی را برای مقابله با این بیماری جلب کرده است. برخی از ترکیبات با منشا گیاهی نیز نتایج مثبتی در مهار این بیماری ویروسی نشان داده اند. در این نوشتار جزییات طرح های پیشرو در حوزه های داروهای در حال آزمایش علیه بیماری کووید-19 که در مراحل مختلف کارآزمایی های بالینی قرار دارند، به تفضیل توضیح داده می شود. در طول تاریخ چند هزار ساله، بشر بارها اپیدمی و پاندمی (همه گیری جهانی) بیماری های عفونی و کشنده را تجربه کرده است و پاندمی اخیر نیز آخرین آنها نخواهد بود. از این‌رو سرمایه گذاری در راستای تقویت زیرساخت های علمی و عملی دانشگاه ها، مراکز علمی و شرکت های دارویی و زیست فناوری، عبور از بحران های بهداشتی مشابه را که وقوع آنها در آینده نیز اجتناب ناپذیر خواهد بود، با هزینه های کمتری برای کشور همراه خواهد نمود.

    کلیدواژگان: کووید - 19، واکسن، آنتی بادی، داروهای ضدویروسی، سلولهای بنیادی، داروهای گیاهی طب سنتی
  • مهدیه رهبان*، منصوره مظاهری، علی اکبر موسوی موحدی صفحات 120-129

    کورکومین، ترکیب طبیعی مشتق شده از زردچوبه، فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی، ضدتوموری و ضدالتهابی دارد. شواهد بسیاری، نشان می‌دهد که این ترکیب نقش مهاری در عفونت‌های ایجاد شده ویروسی نیز دارد. کورکومین، فعالیت ضدویروسی خود را از طریق مکانیسم‌های مختلف، روی ویروس‌های مختلف اعمال می‌کند. این مکانیسم‌ها شامل مهار مستقیم سیستم تکثیر سلولی و یا مهار مسیرهای پیام‌رسانی لازم در تکثیر ویروس است. مطالعات بسیاری اندرکنش مستقیم کورکومین را با پروتئین‌های درون سلولی برای مهار تکثیر ویروس نشان می‌دهد. علاوه بر این، کورکومین با خصوصیات شیمیایی ویژه‌ای که دارد، می‌تواند با تاثیر بر روی غشا ویروسی به دلیل خاصیت آبگریزی خود و نیز اندرکنش با گلیکوپروتئین‌های سطحی، مانع ورود ویروس به داخل سلول میزبان شود. در حقیقت کورکومین مانع اتصال ویروس به سطح سلول می‌شود. این خصوصیت بالقوه می‌تواند کورکومین ‌را به‌عنوان یک ترکیب ضدویروسی در توسعه داروهای جدید با افزایش ویژگی فراهمی زیستی آن معرفی کند. علاوه بر این، در این مقاله پیشنهاد شده است که برای بررسی تاثیر کورکومین بر روی ویروس کووید-19، مطالعات آزمایشگاهی صورت پذیرد؛ زیرا این ویروس از نوع ویروس‌های غشادار است و شاید کورکومین با توجه به ویژگی آبگریزی خود، با تغییر سیالیت غشا، بتواند از ورود ویروس به سلول میزبان جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: کورکومین، ویروس های غشادار، مسیرهای پیام رسانی سلولی، تکثیر ویروسی، فراهمی زیستی، یک پیشنهاد برای ویروس کووید - 19
  • شکوه رضایی، عبدالرحمن قاسملو، یحیی سفیدبخت* صفحات 130-137

    در حال حاضر، ویروس کرونای جدید 2019 بیش از 100 کشور در سراسر جهان را از جمله ایران تحت تاثیر قرار داده است. این همه‌گیری شایع، موجب نگرانی جامعه علمی و پزشکی گردیده زیرا اطلاعات اندکی از این ویروس جدید در دسترس است و درمان خاصی برای آن وجود ندارد. بنابراین، در این مقاله سعی خواهد شد به منظور شناخت و درک عمیق‌تر ویروس، ابتدا منشا احتمالی کروناویروس جدید و ارتباط آن با سایر بیماری‌های مرتبط با کروناویروس‌های قبلی و سپس مکانیسم ورود ویروس به سلول انسانی و عوامل دخیل در این فرایند، مثل پروتئین‌های ویروس مورد بررسی قرار گیرند. همچنین از دیگر اطلاعاتی که در این جا ارایه می‌گردد می‌توان به معرفی علایم بالینی بیماری جهت آگاهی بیشتر و روش‌های آزمایشگاهی تشخیص ویروس، پایداری ویروس روی سطوح مختلف، انتقال جانوری ویروس و اقدامات پیشگیرانه نظیر تقویت سیستم ایمنی و راهکارهای درمانی همچون پلاسما درمانی اشاره نمود. در این مطالعه همچنین شواهدی مبنی بر تغییرات آمینواسیدی موجود در نمونه‌های ژنومی و متعاقب آن ایجاد گونه‌های جدید و احتمالاتی مبنی بر پدیدار شدن ویروس طی سیر تکاملی یا آزمایشگاهی بودن آن مطرح می‌شود و در نهایت مسایلی که تاکنون مبهم باقی مانده‌اند، مورد بررسی قرار می‌گیرند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونای 2019، منشا، نمونه های ژنومی، مکانیسم، پلاسما درمانی
  • منصوره ملکیان* صفحات 138-142

    با از بین بردن زیستگاه‌های طبیعی، گونه‌های مختلف مجبور به مجاورت با هم می‌شوند و در نتیجه، عوامل بیماری‌زا از یک گونه به دیگری انتقال می‌‌یابد. شکار حیوانات به عنوان وعده غذایی و فروش در بازارهای جهانی باعث جهش ویروس‌ها، نظیر ویروس کرونا 19، از حیوانات به انسان ها می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد که احتمال انتقال ویروس کرونا 19 از انسان به حیوانات، خصوصا حیوانات خانگی مثل سگ و گربه وجود دارد. ویروس کرونا می‌تواند از مرزهای بین گونه‌ای عبور کند و با انتقال از یک گونه جانوری به گونه دیگر، باعث ایجاد خطر همه‌گیری در جهان شود. علاوه‌بر این، حیوانات خانگی می‌توانند بدون ابتلا به بیماری کرونا، آن را روی پوست بدن یا موهای خود حمل کنند و ناقل ویروس باشند. بنابراین، رعایت دستوالعمل‌های بهداشتی ارایه‌شده از سوی مراجع رسمی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا 19 توصیه می‌شود. حیوانات خانگی وابسته به انسان هستند و نباید به بهانه شیوع کرونا، آنها را در طبیعت رها کرد. رها کردن حیوانات خانگی در طبیعت عملی غیراخلاقی که مخاطراتی برای این حیوانات و محیط زیست به دنبال دارد. تمامی حیوانات دارای حقوق مساوی برای زندگی کردن هستند و به حق زندگی تمامی حیوانات باید احترام گذاشته شود.

    کلیدواژگان: حیوان خانگی، ویروس کرونا، همه گیری، گربه، سگ، حقوق حیوانات
  • بهنوش طاهرخانی*، عباس ترکاشوند صفحات 144-151

    طراحی معماری می‌تواند محیط را راحت‌تر و از نظر زیبایی‌شناسی دل‌پذیر تر نشان دهد که از این طریق استرس بیماران را کاهش و رضایت آنها را از محیط افزایش می‌ دهد. هدف از طراحی یک فضای درمانی، ارایه خدمات بهتر درمانی با توجه به شرایط روحی و روانی کاربران است. فضاهای درمانی لازم است دارای کیفیتی باشد که باعث کاهش تنش‌های روحی و روانی بیماران شده و به ارتقاء روحیه‌ی آنها کمک کند. در این مقاله، با مطالعه‌ی پژوهش‌ها به معرفی برخی از عوامل موثر برکاهش استرس کاربران فضاهای درمانی، از طریق طراحی محیط ازجمله نورپردازی، رنگ، مبلمان، محیط خارجی پرداخته شده است. روش گردآوری از طریق مطالعات کتابخانه ای و مطالعه نمونه های ساخته شده داخلی و خارجی می باشد. در نهایت، به دسته‌بندی عوامل موثر بر کاهش استرس در فضاهای درمانی پرداخته شده است. این عوامل، می توانند محیطی سازگارتر با روحیات بیمار ایجاد کرده و شرایط روحی لازم برای گذراندن دوره‌ی درمان را در آنها به‌وجود آورد. با بهره‌گیری از این عوامل، می‌توان انتظار داشت که مراکز درمانی علاوه بر درمان، محیطی مناسب، زیبا و کم‌اضطراب برای بیماران، همراهان، کارکنان و پزشکان باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب محیطی، فضای درمانی، ویژگیهای فضایی، بیمارستان، زیبایی، آرامش
  • سید کاظم علوی پناه *، جعفر جعفرزاده صفحات 152-162

    دانشمندان و متخصصان زیادی کوشیده‌اند تا به کمک علم و فناوری شرایط بهتری برای آسایش و آرامش انسان‌ها فراهم سازند. عده دیگر هم در این راستا، چشم‌های خود را بر روی واقعیات جهان بسته و سعی کرده‌اند که راه انسان‌ها را بسوی پیشرفت ببندند. وقتی انتخاب بر سر دو راهی باشد، سرنوشت معنای خود را از دست می‌‌دهد. از میان دو راهی‌های پیش‌رو مانند هستی و نیستی، عقل و عشق، ماده و معنا، مسجد و میخانه، رنگ و بی‌رنگی، دارو و دارونما، درون و برون و خلاصه خیلی دور و خیلی نزدیک می‌پردازیم. از آنجایی‌که بسیاری از گذشتگان اعم از حکیمان، شاعران، فیلسوفان نمونه‌هایی هستند که طعم لذت‌های درونی و عشق آنها را سیراب می‌کرده است، در اینجا ما نیز از سروده‌ها و گفته‌های آنان برای اثبات ادعای خود استفاده کرده‌ایم. برخی عملکرد‌های طبیعت و موجودات زنده‌ای که در دامن طبیعت تکامل یافته‌اند، به‌عنوان الگویی در این بحث مورد بررسی قرار گرفته است. برای این کار عملکرد بسیاری از موجودات نه فقط موجودات زنده، بلکه موجوداتی غیرزنده مانند ویروس‌ها از جمله ویروس کرونا در مقابله با موجودات زنده می‌تواند مبنایی برای ارایه الگو‌هایی جدید و تعریف الگوریتم‌های علمی ‌و فناورانه آینده باشد. توجه به موضوع زیست‌الگو، راه‌های درخشانی به ما نشان داده می‌دهدکه قبلا تصور نمی‌کردیم.

    کلیدواژگان: دو راهی، تصمیم سازی، شعر، محیط زیست، فناوری، الگوریتم، زیست الگو
  • سعید نائیه، سید نصیب االله دوستی مطلق* صفحات 163-171

    حوزه محاسبات کوانتومی یکی از حوزه‌های فناوری جدید است که به آنها فناوری‌های کوانتومی می‌گوییم. فناوری‌های کوانتومی مبتنی بر قوانین و اصول فیزیک کوانتومی هستند که این قوانین بر دنیای زیراتمی حاکم می‌باشند که از سال 1900 میلادی به بعد توسط دانشمندان ارایه شدند و نگرش ما نسبت به ساختار ماده تغییر دادند.این اصول و قوانین از اصلی‌ترین پارامترهای شکل گرفتن فناوری‌های کوانتومی در بسیاری از حوزه‌های مختلف مانند الکترونیک، پزشکی، مخابرات و... از نیمه دوم قرن بیستم به بعد شده است که محاسبات و رایانه‌های کوانتومی یکی از آنهاست. رایانه‌های کوانتومی قدرت محاسباتی بسیار بالایی دارند و قادرند محاسباتی را انجام دهند که با رایانه‌های کلاسیک هزاران سال طول می‌کشد. همچنین رایانه‌های کوانتومی محدودیت‌های رایانه‌های کلاسیک را ندارند. البته هنوز این رایانه‌ها با برتری مطلق نسبت به رایانه‌های کلاسیک محقق نشده‌اند، اما با این حال رایانه‌های ساخته شده نیز دارای کارایی بالا بوده و به مقیاس تجاری رسیده‌اند. اعلام همکاری یکی از شرکت‌های سازنده رایانه‌های کوانتومی (دی‌ویو سیستمز) برای یافتن درمان برای کووید-19 نمونه‌ای از تحقق عملی و کارایی بالای این رایانه‌هاست. این توان محاسباتی بالا می‌تواند در بسیاری از حوزه‌های دیگر اعم کشاورزی، امور مالی، امنیت سایبری و... مورد استفاده قرار گیرد.در این نوشتار سعی بر آن شده است پس از معرفی رایانه‌های کوانتومی و انواع آنها به بیانی ساده و نه‌چندان فنی، به کاربردهای بالقوه آنها در عرصه‌های مختلف اشاره شده و پیشنهاداتی برای پیاده‌سازی آنها در کشور بیان گردد.

    کلیدواژگان: محاسبات کوانتومی، رایانه های کوانتومی، تاریخچه، کووید - 19، پزشکی، کشاورزی
|
  • AliAkbar Moosavi Movahedi Page 67

    The coronavirus is an unknown object which is yet to be explored and known. The mission of the coronavirus is not solely to be the cause of disease, human death, and destruction, but also it has other distinctly different functions that need to be explored and examined. Study of this pandemic is not to be confined within the sole realm of life sciences and medical studies; it is to be investigated within the context of multidisciplinary approach including the domain of studies that deal with epistemology, humanities, art, social science, fields of human cognitive insight as well as basic science and medical science. The point of origination of this phenomenon as a pandemic event may be sought in a condition caused by an occurrence of unbalance state within our biological, social life condition where what is happening now is a reaction as a natural response to this unbalanced state. Such a response can be viewed as a corrective action where it is part of a natural response to secure the necessary balance that governs the universe, we live in. If we were able to devise a multifaceted algorithm in three main categories of literacies: general literacy knew as common knowledge, scientific literacy, and finally, a more profound sense or insight often referred to as human wisdom literacy. Therefore, for our understanding of this coronavirus, it is also necessary to use wisdom literacy combined with a clear conscience and inner heart whereby the help of divine guidance, one would be able to understand different functioning of the current coronavirus. No doubt, in every scientific study and research effort, we need to apply wisdom and knowledge for the understanding of phenomena under study such as the coronavirus pandemic and to examine both positives and negative dimensions of a phenomenon under study. The presence of this virus has been a cause for the human being to organize and adopt a new lifestyle, part of which is to use cyberspace. We will be witnessing further development of this virtual world of internet and communication technologies in which human works and activities would be recorded where it will be possible to revive and explore them at other times. At any rate, the coronavirus is a cause to learn and use it as a lesson for current and future generations so that mankind modifies his lifestyle and move towards a more balanced life condition. One of the best alternatives’ life conditions is to secure a balance of human inner nature combined with high respect to nature and give high value to our natural life.

    Keywords: COVID-19 coronavirus, Lessons
  • Aliakbar Saboury Pages 68-99

    Based on the number of recorded indexes in the Web of Science (WOS) in Clarivate Analytics, the number of Iranian scientific documents is 47260 (2.06% of the world value and rank of 16; one improvement stage compared to the previous year) in science, 3164 (0.77% of the world value and rank of 32; similar to the previous year) in social sciences, 244 (0.21% of the world value and rank of 40; four improvement stage compared to the previous year) in art and humanities and 48292 (1.87% of the world value and rank of 16; one improvement stage compared to the previous year) in total, in 2019. Increase the number of scientific documents relative to past year was 14.3%, which in comparison to two before years shows much more acceleration. In 2019, Iran was able to surpass Switzerland in the production of scientific documents and increase its rankfrom 17th to 16th. In Emerging Sources Citation Index (ESCI), Iran had 11389 records of indexes in 2019 and by 3.3% contribution obtained the rank of ninth, similar to the previous year. Similar to the last year, USA, China and England were the ranks of one to three in the world due to their contributions of 26.5%, 20.5% and 7.0%, respectively, for scientific documents productions in 2019. University of Tehran, Tehran University of Medical Science, Shahid Beheshti University of Medical Science, Tarbiat Modares University and Amir Kabir University of Technology were the five top governmental universities in 2019 respectively, as the previous year. 15.0% of scientific documents are related to the all branches of Islamic Azad University in 2019. The number of highlycited and hot articles in the country along with the number of citations to published Iranian articles has been growing well, which shows the growth of the quality of scientific documents in the past few years.

    Keywords: Scientific Documents, Scientific Collaboration, Contribution of Universities, Web ofScience, Clarivate Analytics
  • Mehran Habib Rezaei, Reza Yousefi * Pages 100-119

    Due to the ease of transportation in the modern world and the lack of familiarity with the human immune system, the new coronavirus quickly crossed the borders of the country after it first appeared in China late 2019. Through the rapid spreading to more than 171 countries in the world, it now becomes the biggest challenge after World War II. Tens of thousands of people, including many medical staff, have been infected and thousands have died, but effective and definitive treatment has not yet been reported. On the other hand, concerted global efforts to halt epidemi of the killer virus have been started few months ago and continue by now. To this end, many governments, organizations, institutions and charities around the world have begun to provide serious support to universities and pharmaceutical companies. Because of this monetary support, dozens of vaccines and antibodies have been developed that are in clinical trial stages and are likely to be released soon. In addition to the design of new vaccines and antibodies, other drugs, particularly those used for viral infections, and traditional herbal remedies have also been given the opportunity to re-emerge. Also, many projects have used the potential capacity of stem cells to control this infectious disease. The construction of new and innovative drugs is also on the agenda of scientists. Considering the genetic information of spike protein, several DNA, RNA and protein vaccines have been developed, so far. The spike protein is also a good target for many of the antibodies that are being made, which will neutralize the virus by binding to this protein that protruded from the viral surface. Some pharmacological antibodies, such as Kevzara, Leronlimab, and Actemra, which have previously been used to treat other conditions, have recently been suggested to reduce pulmonary inflammation and facilitate the pulmonary ventilation in the patients. Also, the antiviral medicines Lopinavir, Ritonavir, Remdesivir, Galidesivir, Oseltamivir, Darunavir, Triazavirin, and the antibiotic Brilacidin, and several other important drugs, have attracted the attention of physicians and researchers to combat the disease. The plant-based compounds such as the anti-malarial drug chloroquine, glycyrrhizinate diammonium from licorice root juice, and the Flavonoid baicalin have also shown positive results in controlling this viral disease. This article describes the pioneering plans in the field of trial drugs in various stages of clinical trials for the treatment of covid-19. Throughout the thousands of years of history, mankind has repeatedly experienced the epidemi/pandemi of infectious and fatal diseases, and the recent pandemi will not be the last of them. Therefore, investing in strengthening the scientific and practical infrastructure of our universities and pharmaceutical companies, will bring about lower costs for our country through the similar health crises that will unavoidablyhappen in the future.

    Keywords: Covid-19, Vaccine, Antibody, Antiviral medicine, Stem cell, Traditional herbal medicine
  • Mahdie Rahban*, Mansooreh Mazaheri, AliAkbar Moosavi Movahedi Pages 120-129

    Curcumin, a natural compound derived from turmeric, has antioxidant, anti-tumor and antiinflammatory activities. Accumulated evidence indicated curcumin plays an inhibitory role against infection of numerous viruses. Curcumin exerts its antiviral activity on various viruses through different mechanisms. These mechanisms involve either a direct interference of viral replication machinery or suppression of cellular signaling pathways essential for viral replication. Many studies have shown a direct interaction of curcumin with intracellular proteins to prevent viral replication. In addition, curcumin, due to its chemical properties can inhibit the viral infection of the host cell by interfering the viral membrane of enveloped viruses due to its hydrophobic properties and interaction with surface glycoproteins. In fact, curcumin reduces viral replication by inhibiting viral binding at the cell surface. This potential property of curcumin can be make it a candidate for an anti-viral drug design by increasing its bioavailability. In this article, it is suggested that the effect of curcumin on the coronavirus-19 be studied experimentally because this virus belongs to enveloped viruses and curcumin may be able to prevent the virus from entering the host cell by altering membrane fluidity due to its hydrophobic properties.

    Keywords: Curcumin, Enveloped Viruses, Cell Signaling Pathways, Viral Replication, Bioavailability, Suggestion For COVID-19 Virus
  • Shokouh Rezaei, Abdurahman Ghasemlou, Yahya Sefidbakht* Pages 130-137

    Currently, nCoV-2019 has affected more than 100 countries around the world, including Iran. This widespread epidemic has caused concern in the scientific and medical community because little information is available about the new virus and there is no specific treatment for it. Therefore, in this article we tried to give deeper information about virus of possible origin of the new coronavirus and its relationship with other previous coronaviruses. So, the mechanism of virus entry into the human cell and the factors involved in this process, such as virus proteins, are described. Other information presented here includes clinical signs of the disease and laboratory methods for detecting the virus, the stability of the virus at different levels, the zoonotic transmission, preventive measures such as strengthening the immune system and and treatment strategies such as plasma therapy. Also, this study provides evidence of amino acid changes in genomic specimens, the creation of new species, and the possibility that the virus may develop or be laboratory. Finally, some of the issues that remain unclear are discussed here.

    Keywords: Coronavirus 2019, Origin, Genomic Specimens, Mechanism, Plasma Therapy
  • Mansoureh Malekian* Pages 138-142

    By destroying natural habitats, different species are forced to live in close proximity, and as a result, pathogens are transmitted from one species to another. Hunting animals for food and trading in global markets causes viruses, such as corona virus19, to mutate from animals to humans. Research shows that the coronavirus can be transmitted from humans to animals, especially to pets such as cats and dogs. The coronavirus is able to cross species boundaries and by transmitting from one species to another, causing a global pandemic. In addition, pets can carry the coronavirus on their skin or hair without being infected with the virus. Therefore, caution is required and it is recommended to follow health protocols provided by the authorities to prevent the disease. Pets are dependent on human and should not be released in nature, because of the coronavirus pandemic. Leaving pets in the wild is immoral and poses a threat to these animals and the environment. All animals have equal rights to live, and all animals must be respected.

    Keywords: Pet, Cat, Dog, Coronavirus, Pandemic, Animal Ethics
  • Behnoush Taherkhani, Abbas Tarkashvand* Pages 144-151

    Architectural design can show the environment more comfortable and aesthetically pleasing, which leads to reduction of patients' stress as well as increasing their satisfaction with the environment. The purpose of designing a treatment space is to offer enhanced medical services taking the mental and psychological conditions of users into account. Therapeutic spaces need to be of an acceptable quality that reduces patients' mental and emotional stress and helps to improve their spirit. In this article based on literature survey, some of the effective factors reducing the stress of the users and treatment spaces are introduced through the environmental design, including lighting, color, furniture, and the external environment. The data collection methodology is through library studies as well as study of domestic and foreign samples. Finally, the factors influencing stress reduction in therapeutic spaces are comprehensively discussed in detail. These factors can yield to creation of a more welcoming environment for the patient and create the required conditions for them to undergo a course of treatment. Taking advantage of these factors, it can be expected that medical centers, in addition to treatment, can be a suitable, beautiful and less stressed environment for patients, companions, staff and physicians.

    Keywords: Environmental Anxiety, Therapeutic space, Space Features, Hospital, Beauty, Relaxation
  • Seyed Kazem Alavipanah*, Jafar Jafarzadeh Pages 152-162

    Many scientists and experts have tried to provide better conditions for human comfort with the help of science and technology.From the following two paths, such as existence and non-existence, wisdom and love, matter and meaning, color and colorlessness, medicine and placebo, and in short, we are too far and too close. Since many of the ancients, including sages, poets, and philosophers, are examples that have watered down their inner pleasures and love, here we have also used their poems and sayings to prove our claim. Some of the functions of nature and living things that have evolved in the realm of nature have been examined as a model in this discussion. To do so, the functioning of many organisms, not just living organisms but also non-living organisms such as viruses, including the coronavirus, can be the basis for new patterns and definitions of future scientific and technological algorithms. Paying attention to the subject of the biomimetic shows us brilliant ways that we did not imagine before.

    Keywords: Dilemma, Decision Making, Poetry, Environment, Technology, Algorithm, Biomimetic
  • Saeed Nayeh*, Seyyed Nasibollah Dousti Motlagh Pages 163-171

    The field of quantum computing is one of the areas of new technologies known as quantum technologies. Quantum technologies are based on the laws and principles of quantum physics that govern subatomic world. These laws and principles presented since 1900 and changed our viewpoint toward matter construction. These principles and rules, since the second half of the twentieth century, have become the main parameters for formation of quantum technologies in many different fields such as electronics, medicine, and telecommunications and so on. Quantum computing is one of quantum technologies. Quantum computers are of very high computational power, being able to perform computations that take thousands of years with classical computers. Quantum computers do not have the limitations of classic computers. Although these computers, with absolute superiority over classic computers, have not been made yet, the built-in computers are highly efficient and have reached to commercial scale. The announcement of one of the quantum computers companies (D-Wave Systems) for collaboration to find a cure for COVID-19 is an example of the feasibility and high efficiency of these computers. This high computing power can be used in many other areas, including agriculture, finance, and cyber security and so on. In this article, after introducing quantum computers and their types in a simple and not so technical statement, we point out their potential applications in various fields. Furthermore, we present some suggestions for its implementation in our country.

    Keywords: Quantum computation, Quantum computers, History, COVID-19, Medicine, Agriculture